Wereld

Trouwen of samenwonen zonder beperkte gemeenschap van goederen

Beperkte gemeenschap van goederen

De regeling omtrent beperkte gemeenschap van goederen is vanaf 2018 verplicht voor mensen die trouwen of een samenlevingscontract hebben. Wat er voor het huwelijk gebeurd en opgebouwd is is dan niet meer automatisch van de partner en jou samen. Het is nog wel mogelijk om dit te laten beschrijven bij een notaris. Wanneer hier extra schulden of bezittingen bijkomen worden deze automatisch aan beide 50% toebedeeld. Ook als je een bedrijf begint gaat de verdeling zo. Alles wat voor het huwelijk was wordt dus beschreven en alles wat erbij komt ook. Wanneer je gaat scheiden volgt er dan ook een eerlijke verdeling.

Waarom beperkte gemeenschap van goederen sinds 2018 geld

In 2018 is het begrip beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Dit geldt voor iedereen die gaat samenwonen of trouwen. Wanneer je dit wil uitbreiden of anders wil laten beschrijven zal je dit via de notaris moeten aanvragen. Als je geen keuze maakt volgt deze beperkte voorwaarden automatisch. Je kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partners voorwaarden laten beschrijven.

Het is ook mogelijk om er voor te kiezen dat je de schulden gescheiden wilt houden. Ook kun je vast laten leggen dat schenkingen en erfenissen alleen voor de ontvanger zijn en dus niet voor beide partners. Ook mensen met een geregistreerd partnerschap hebben deze voorwaarden.

Wat waren de voorwaarden voor de beperkte gemeenschap van goederen?

Als je voor 2018 getrouwd bent legde je automatisch gemeenschap van goederen vast. Om te voorkomen dat jij de schulden van je partner moet betalen of deelt in het vermogen van jouw partner doe je dit nu onder beperkte voorwaarden van goederen. Dit geldt ook voor een eigen huis. Dit werd voor 2018 altijd bezit van de partners samen. Nu is dat alleen mogelijk wanneer je dit specifiek aangeeft. Een uitzondering hierop was toentertijd dat een erfenis van een persoon was. Dit is nu nog steeds het geval.

Wat zijn de aanvullingen van beperkte gemeenschap van goederen

Door gebruik te maken van beperkte gemeenschap van goederen heb je vele voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld bezittingen die je voor het huwelijk had als privé bezitting laten beschrijven. Dit zorgt ervoor dat wanneer je gaat scheiden hier geen onenigheid over kan ontstaan. Je kunt dit argument tot 10 jaar na het huwelijk aanvoeren. Ook eventuele schenkingen en erfenissen blijven van jou zelf en worden dan ook niet meer automatisch gedeeld met je partner. Dit zorgt ervoor dat dit ook echt van jou is wanneer je uit elkaar gaat. Wat je tijdens het huwelijk opbouwt is van jullie samen. Zo kunnen jullie samen een nieuwe start opbouwen.

Bescherming van de wet

Door gebruik te maken beperkte gemeenschap van goederen kunnen schuldeisers van jouw partner niet bij jouw terecht. Let wel op dat wanneer de schuld niet voldaan kan worden uit het privé inkomen van jouw partner ze wel weer bij je terecht kunnen komen. Zorg ook dat je altijd betaalbewijzen van privé bezittingen hebt. Daar kunnen de schuldeisers dan geen beslag op leggen. Alles wat tijdens of na het huwelijk is gekocht daar kunnen ze wel aanspraak op maken. Laat je dus niet zomaar wijsmaken dat ze aanspraak kunnen maken op jouw goederen. Lees hiervoor goed de letter van de wet.

Misverstanden omtrent beperkte gemeenschap van goederen

Het is een misverstand dat je denkt geen beperkte gemeenschap van goederen te hebben wanneer je een samenlevingscontract opstelt. Dit is namelijk sinds 2018 verplicht door de wet en geldt dus ook wanneer je het samenwonen gaat beschrijven. Het huis wordt dus ook verdeeld over 2 personen in een gelijke verdeling. Wanneer je dit niet wilt zul je dus samen met een notaris partner voorwaarden op moeten stellen. Het is een belangrijke keuze in je leven dus denk hier goed over na. Je dient wel goed te beschrijven wat je privé bezittingen waren voor het huwelijk met aankoopbewijzen. Zo word je niet meegesleurd in eventuele schulden die op naam van je partner staan. Dit kan veel ellende besparen.

Je woonhuis in beperkte gemeenschap van goederen

Alles wat je voor het huwelijk had blijft van jou als eigenaar. Dit geldt dus ook bij de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen voorwaarden. Koop je een huis tijdens het huwelijk dan is de verdeling wel 50% voor eenieder. Het huwelijk zelf is vaak een groot stap waar je dus goed over na moet denken. Ook kan het zijn dat jouw partner een groter vermogen heeft en dit niet met je wil delen. Als jij het hier mee eens ben dan is beperkte gemeenschap van goederen de oplossing. Ook als je bepaalde sieraden of auto’s niet wilt delen dan kun je dit laten beschrijven in dit contract. Via deze weg kun je er ook voor zorgen dat je partner niet meegesleurd wordt in eventuele schulden. Hiervoor moet je wel goed in kaart hebben wat jouw privé bezittingen waren voor het huwelijk.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien wilt u ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Wereld

Jack Wolfskin Wereld

Jack Wolfskin

Jack Wolfskin is een duits merk wat in 1980 is opgericht met het doel om ...